Какво е Качествен Рейтинг

Качествен рейтинг или Quality Score е индикатор на Google AdWords за това колко качествено е построена Вашата рекламна кампания и до каква степен тя е полезна за потребителите.

Качественият рейтинг е от 1 до 10 където 1 е най-слабият а 10 най-силният рейтинг.

Важно е да разберем че от една страна Google иска търговците да останат доволни от рекламната услуга като намерят нови клиенти за своя бизнес. Но пък от друга трябва да знаем че Google придава голяма значение на това и резултатите да бъдат качествени за крайният клиент защото само по този начин могат да останат търсачката в света която предлага най-добрите резултати в световен мащаб. Точно поради тази причина Google AdWords добави този индикатор към рекламната програма само преди няколко години в опит да повиши качеството на рекламните кампании.

В днешно време QS е от изключителна важност за рекламодателите защото този фактор е до голяма степен определящ за успеха на кампаниите в Google AdWords. Качествения рейтинг влияе пряко върху:

  1. Минималната цена за първа страница – Google използва качествения рейтинг за да прецени колко е добра Вашата рекламна кампания и съответно да прецени каква минимална цена трябва да плащате на клик за това Вашите послания да се показват на първата страница от резултати. Ако рекламата Ви е полезна за потребителите ще бъдете възнаградени с ниска цена за първа страница ако пък Google прецени че рекламата Ви не е адекватна за търсенията на клиентите тогава ще бъдете наказани ще плащате по-високи цени.
  2. На коя позиция ще се показва Вашата реклама – позицията на рекламните послания в резултатите се определя на базата на търг в реално време този търг се състои при всяко едно търсене като в него се състезават всички рекламодатели. Освен максималната цена на клик която сте задали за Вашите ключови думи Google взима в предвид и качествения рейтинг.
  3. Каква цена ще плащате на клик – кампаниите с висок качестен рейтинг биват възнаграждавани от Google AdWords с поизгодни цени на клик.
  4. Въобще ще се покава ли Вашата реклама – когато имате прекалено нисък качествен рейтинг Google може да намали честотата на показване на Вашите реклами или дори да спре да ги показва.

След като видяхме какво е качествен рейтинг и защо е важен нека научим малко повече за това как се формира. По последни данни на Google AdWords качественият рейтинг се състой от 3 главни фактора.

Kaчествен рейтинг

  1. CTR – най-влиятелният фактор при изчисляването на Вашият качествен рейтинг е честотата на клик която получава вашата рекламна кампания. CTRa представлява коефициента между кликове/импресии например ако Вашата кампания е получила 10 клика и 100 импресии ще получите CTR от 10%. Този индекс показва на Google колко е полезна Вашата реклама за потребителя. Играе ролята на Like бутон в Google AdWords.
  2. Качеството на кампанията – това е оценка която Google Ви дава за това до колко качествено е създадена Вашата рекламна кампания. Колкото по-добре е структурирана Вашата реклама, и колкото по-таргетирани са ключови думи и рекламни послния толкова по-добра ще бъде Вашата оценка за качество на кампанията.
  3. Качество на целевата страница – тук Google оценява качеството на Вашите страници, има ли на страницата информация за продуктите и услугите които предлагате във Вашите реклами и ключови думи, лесна ли за ползване и навигация и не на последно място колко време отнема да се зареди тя.

За да установите какъв е Вашият качествен рейтинг можете да използвате иконката с лупа която ще откриете до всяка една ключова дума във Вашата кампания. Виж картинката по-долу.

Лупа качествен рейтинг

Надяваме се че нашата статия Ви е била полезна.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/advbg/public_html/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Коментари