7 грешки, заради които не печелите от Email маркетинг

Чули сте за ефективността на email маркетинга и сте реши ли да го приложите и във Вашата бизнес стратегия? Преди да започнете Ви съветваме да се запознаете с някои от основните грешки, които се допускат при провеждането на имейл маркетингови кампании. Старайте се да не ги повтаряте и това ще увеличи значително шансовете Ви за успех.

Email_Marketing_7_Mistakes
 1. Купуване на контакти

  Това е основна грешка, която в България все още се допуска. Къде е проблемът, трябват ми контакти, до които да пращам имейли, защо да не ги купя?“ – е често срещан въпрос. Купуване/бартер на бази с имейл контакти освен, че е нелегално е неефективно и в дългосрочен план може необратимо да Ви компрометира като изпращач. Какви са рисковете?
  Провайдърите на пощенски имейл услуги (като Gmail) разполагат с филтри предназначени да засичат SPAM кампании и адресите, които ги пращат. Когато потребител докладва даден имейл като SPAM, това се регистрира от системата и изпращача попада в черния списък. Попадането в черния списък не е трудно и в бъдеще автоматично ще засичат имейл кампаниите Ви като SPAM.
  „Какво да правим вместо това?“ – е въпросът, който следва. Отговорът е, когато събирате контакти те трябва да са дали изрично си съгласие и да знаят, че може да получават имейли от името на Вашия бизнес.

 2. Изпращате кампании без поставена цел

  Имейл маркетинг кампаниите ви, трябва да са синхронизирани с цялостния маркетинг микс на Вашия бизнес и да поставите ясна, реалистична и измерима цел.
  Твърде често се наблюдава самоцелно изпращане на кампании, просто за да се отчете дейност. Когато нямате ясно формулирана цел какво целите да постигнете, не може да определите дали една кампания е била успешна или не.

 3. Не сегментирате имейл контакти

  Може да звучи маловажно и отегчително, но разпределянето на контактите е задължителна стъпка за успешна имейл кампания. Вашите кампаниите трябва да са съобразени с това на какъв етап по пътя към реализация се намират отделните контакти и с това, какво е поведението им до момента. Например в един промоционален имейл ще има различни предложения за потребители, които са направили едва първа поръчка и за такива, които са клиенти от една година.
  Най-сигурният начин да загубите клиенти и да трупате пропуснати ползи е да изпращате единствено масови имейл кампании, без да сегментирате контактите си.

 4. Никога не персонализирате имейлите си

  Персонализирани имейли по поведение са средно 3х по-ефективни, отколкото  масовото изпращане на кампании (източник: Marketo)
  Има различни начини да персонализирате дадена имейл кампания и степента, до която може да го направите зависи единствено от това, с колко информация разполагате за контактите. Данни като имена, фирма, местоживеене, последно закупен продукт и всичко това може да се използва за персонализация.
  Затова е нужно още в началото на процеса по генериране на контакти за Вашите бази, да отделите специално внимание на това информацията за отделните контакти да е максимално подробна и лесна за използване.

 5. Съдържание за аудиторията

  Качественото и подходящо съдържание е елементът, които привлича вниманието на потребителя и може да доведе до конверсия и желан резултат. Дизайн и текст трябва да са в хармония и да отговарят на нуждите на контактите. Съобразявайте съдържанието с това, кое е подходящо и би допаднало на целевата аудитория, а не само на Вас.

 6. Не измервате резултати

  Все още се наблюдава практиката след изпращане на кампания да се пропуска частта с измерването и интерпретирането на резултатите от тях. Но подобно на всеки друг рекламен канал, представянето на имейл маркетинг кампаниите трябва да се следи и оптимизира.
  За успешното отчитане на резултатите от имейл кампания е необходимо да следите точните метрики, които ще помогнат да определите ефективността на кампанията спрямо поставената цел.

 7. Твърде много „призиви за действие“ (CTAs)

  Повече не означава по-добре. Много маркетолози се престарават, опитвайки се да постигнат твърде много в една кампания. Това донякъде се дължи на опасението да не предизвикат отписвания, ако изпращат твърде често имейли. Важно е да се запомни – колкото повече действия трябва да извърши получателят в имейла, толкова по-малко вероятно е той да не ги направи.
  Един претрупан със съдържание имейл е много лесно да бъде пренебрегнат, ако получателят го отвори на мобилно устройство в обществения транспорт, например. Всичко това засилва ефекта на триене (friction) по пътя на потребителската реализация.

За да постигнете дългосрочен успех с имейл маркетинга е нужна подготовка и следвайне на добрите практики. Процесът отнема време и работа, но резултатите от правилно изпълнените email маркетингови кампании, може да са това, което липсва на Вашия бизнес.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/advbg/public_html/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Коментари